Examensarbetet

Största tipset gällande examensarbetet, oavsett vad du väljer att skriva om, är:

BÖRJA I TID!!!

En bra rapport kan man INTE skriva på 2 veckor.
Det spelar ingen roll att du har klart för dig vilket ämne du ska skriva om. Skrivandet med korrekt struktur och korrekt formulerat innehåll är själva arbetet!
Utan att överdriva så består examensarbetet av 25% (research, läsa, samla, fundera) och 75 % (skriva, formulera och strukturera rapporten).
Så föreställ dig att det tar en månad att fundera på vilket ämne du vill skriva om, läsa vad det finns för information kring ämnet (lagtext, förarbeten, praxis m.m.) reflektera om det får plats på de begränsade antal sidorna och sammanställa detta rent mentalt med reglerna för rapportskrivningen... jo, då tar det ytterligare 3 månader att skriva rapporten!

Tänk på att ta tillvara på handledartillfällena, troligtvis kommer du ha 2-4 stycken. Att börja för sent med rapporten innebär att du inte har tillräckligt med material skrivet att lämna in för den första bedömningen/feedbacken, och går då misste om ett guldläge att hamna på rätt spår. För fel ute (första gången man skriver en rapport) kommer du garanterat att vara!

No pressure! 😉

Rapportstrukturen

¤ Nedan tänkte jag skriva om ämnet jag valde (näringspenningtvätt), men först tänkte jag gå igenom rapportstrukturen och de regler jag och min klass hade att förhålla oss till.

¤ Observera att detta inte är regler ristade i sten och variationer mellan skolor och kurser kan förekomma. 

¤ Dessa är reglerna vi Paralegals på Påhlmans Handelsinstitut hade att förhålla oss till i kursen Examensarbete 20p.

Mitt examensarbete

7 § Näringspenningtvätt

Lag (2014:307) om straff för penningtvättsbrott

7 § lyder:
"Den som, i näringsverksamhet eller såsom led i en verksamhet som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §, döms för näringspenningtvätt till fängelse i högst två år.

Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Är brottet ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Till samma straff döms den som i annat fall än som anges i första stycket medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §."