Juridisk Svenska
Tips!
För att bättre navigera och hitta den specifika informationen du letar efter tryck ner "ctrl + F" på tangentbordet (control find) och skriv sedan in nyckelordet. Skriv exempelvis "varningsbrev" så tar sökfunktionen dig dit!
Rättsfallskoncentrat
Ett rättsfallskoncentrat är en resumé av ett prejudicarande rättsfall, eller NJA som det kallas. Att skriva ett kan kännas svårt första gången då det är mycket med formen man måste tänka på. Det som ska stå med är endast det väsentliga för att beskriva rättsfrågan, och med en röd genomgående tråd ska man redogöra för domen.
Vad är anledningen till att man skriver rättsfallskoncentrat?
Föreställ dig att du arbetar som paralegal på en advokatbyrå och en av advokaterna förbereder ett fall som snart ska upp i rätten. Förutom lagrum, förarbeten, dokrtiner mm behöver advokaten söka om det finns några prejudikat, vägledande domar, som stödjer dennes sak. Vissa domar är på 100 sidor och det säger sig själv att advokaten inte har tiden att läsa igenom dem. Då kommer du som paralegal in i bilden, expert på att skriva rättsfallskoncentrat. Du metodläser olika domar, redogör för dem i koncentrerad form och presenterar sedan 1-3 koncentrat. Advokaten kan därefter på någon min avgöra om de prejudicerande rättsfallen kan användas till fördel i rätten eller inte.
Metoden för att läsa ett rättsfall
När man söker och ska sålla i prejudikatdjungeln är det viktigt att inte slösa tid på att läsa fel rättsfall. För att snabbt ta reda på om det är ett rättsfall av betydelse för sakfrågan ska man först läsa domstolens #1 intro, sedan hoppa direkt till sista #2 domslutet. Om man anser att rättsfallet är av väsentlighet går man vidare till #3 domskälen och sedan till att läsa hela domen om den är hyfsat kort. Oftast motiveras besluten välldigt tydligt i domskälen vilket gör att man inte måste läsa in sig på bakgrunden med alla saker som hänt, när och vart.
Om Högsta domstolen ("HD") fastställt hovrättens dom står förklaringen man söker i hovrättens domslut. Om HD fastställt hovrättens domskäl eller domslut betyder det att HD ändrat på något. Viktigt är att ha klart för sig vad HD dömt, oavsett vad tidigare instanser dömt eller vad ev skiljaktiga meningar varit.
Formkravet för ett rättsfallskoncentrat
Dokument: 1 st A4 sida, textstorlek 12, radavstånd 1,15, typsnitt Times New Roman.
Rubriker 4 st: Fakta, Rättsfråga, Högsta domstolens lösning, Egen kommentar.
Hett tips!
(Att tänk på när du skriver i Word. "Högerjusterad" marginal tar mer yta när du skriver i jämförelse mot "justerad" marginal (kant till kant) som tar mindre yta och du har möjlighet att särskriva långa ord. Detta kan hjälpa dig om du behöver 2 rader till att skriva på eller tvärt om.)
Den viktigaste detaljen i rättsfallskoncentratet är rättsfrågan. Den ska beskriva vilken specifik fråga man kommer att presentera, behandla och redogöra för. Nedan visas de rubriker jag formulerat i mina rättsfallskoncentrat.
Ex på rättsfrågor :
*Skälig acceptfrist?
*Barnmisshandel, ringa eller normalgraden?
*Om rollen som kronvittne leder till reducerat straff?
Rättegångsreferat
När man går på rättegång som åskådare är det bra om man kan skriva ett rättegångsreferat. Förbered dig därför med de rubriker och punkter du ska fokusera lite extra på. Ta anteckningar under rättegången för att du kommer aldrig komma ihåg allt väsentligt som händer by memory.
Rubriker att tänka på:
¤ Rättsfrågan
¤ Parter
¤ Yrkanden/Bestridanden
¤ Grunder
¤ Avgörande bevisning
¤ Dom /Dom meddelas ..........
Det viktigaste att formulera "Rättsfrågan", som ska vara högst upp, kort och konsist.
Tänk på att vissa rättegångar meddelar domen efter någon dagars överläggning och du måste därför spara målnumret för att sedan ringa domstolen och begära ut domen.
Skrivs referatet innan domen meddelats är det viktigt att du gör en noga avvägd analys av vad du tror utfallet kommer att bli.
Nedan har jag lagt upp mitt rättegångsreferat som jag skrev samma kväll som jag varit på rättegången. Med bra anteckningar gick det hyfsat snabbt att skriva och glädjande nog blev min lärare nöjd med mitt arbete. 🙂
Varningsbrev
Varningsbrev är något som din advokat skickar i förväg till den du vill stämma. Genom detta hot om stämning finns det chans att den svarande upphör med det påstådda intronget eller via eget juridiskt ombud kontaktar er för en lösning vilket är tids- och resurssparande. I den längsta mån som går vill man undvika en rättegång, advokater och jurister siktar alltid på att kunna förlikas till sin klients fördel redan innan.
Det är viktigt att man är otroligt saklig i varningsbrevet. Alla man hänvisar till ska nämnas med namn, så inga "du, jag och hon". Allt som eventuellt kan misstolkas måste förtydligas. Var jävulens advokat när du korrläser ditt varningsbrev... har du skrivit "jag"? "Jag" vem? Advokaten i varningsbrevet, eller du studenten som sitter och övningsskriver ett varningsbrev, eller klienten man representerar?!
Ett måste i ett varningsbrev är att advokaten som företräder sin klient måste uppmana och rekomendera den varningsbrevet är riktat mot att kontakta eget ombud. En advokat måste vidta vissa försiktighetsåtgärder som att rekomendera motparten att skaffa ett juridiskt ombud om motparten saknar ett sådant. Detta för att advokaten endast får representera sin klient och inte får agera medlare mellan parterna då lojaliteten kan ifrågasättas. Enligt de advokatetiska reglerna måste advokaten handla i sin egen klients intresse men får för den sakens skull inte utnyttja motpartens okunskap. Advokaten ansvarar för att allt går rätt till!
Jag fick endast tre kommentarer med vad jag skulle korrigera i mitt varningsbrev vilket jag gjort i dokumentet som visas nedan. Jag hade skrivit datumet i löptexten enligt fel standard (svensk standard gäller, alltså år, månad, dag). Jag hade även skrivit beloppen 1000sek och 50000sek fel då de ska luftas på följande sätt 1 000 sek och 50 000 sek.
PM "Promemoria"
Det första som ska tas upp är att det heter en PM och inte ett PM!
PM är en förkortning av ordet promemoria och med fokus på ordet memoria så säger man en memoria och inte ett memoria.
En klockren och bra beskrivning av vad en PM är hittar vi på wikipedia, som beskriver så här:
"En promemoria, latin "för minnet", eller memorandum är ett kortfattat dokument som utgör minnesanteckningar; numera i synnerhet en sammanfattad redogörelse för ett avgränsat ämne. Promemoria är ett samlingsnamn för förslag, instruktioner, referat, rapporter, utredningar, skrivelser, yttranden, med mera." Wikipedia
Juridiskt Nyhetsbrev
Vad är ett nyhetsbrev? Ja den frågan kan bli besvarad på många sätt. Det finns inget specifikt formkrav i varken typsnitt, innehåll och upplägg för hur det ska skrivas.. så här följer endast några förslag och tips på vad man kan tänka på, ingenting är rätt eller fel!
Vad vi i min klass skulle föreställa oss var att vi befann oss på en advokatbyrå där vi ansvarade för en del av marknadsföringen, dels på hemsidan men även till befintliga klienter och andra som prenumererar på byråns nyhetsbrev. För att visa att man är med i svängarna och håller sig i ajor behövde nyhetsbrevet gälla något juridiskt högaktuellt i samhället.
Jag valde att skriva mitt nyhetsbrev om "slopad straffreduktion för ungdomar" och därmed låtsas att jag befann mig på en brottmålsinriktad advokatbyrå. Nyhetsbrevet skrev jag så informativt och neutralt som möjligt för att inte ta en tydlig ställning för eller emot. Hade jag tydligt varit emot en slopad straffrabatt för ungavuxna i mitt nyhetsbrev hade det passat en bråttmålsbyrå som specialiserar sig på att försvara. Hade jag tydligt varit för slopningen, hade det passat bättre på en byrå som specialiserar sig att representera målsägaren.
Bilden nedan är ett exempel på hur jag drog, klippte och klistrade med färger och symboler i Word. Anledningen till att jag svartmarkerat här och där är för att jag skrev in namnet på den bårån som jag faktiskt praktiserat på. Då nyhetsbrevet nu blir offentligt här i min blogg är det en årgärd jag måste vidta då byrån inte har något med detta "budskap" att göra.