Avtalsrätt

De vanligast förekommande lagarna i avtalsrätt är:

HANDELSBALKEN
¤ Avtalslagen (AvtL) 1915:218
¤ Räntelagen (RL) 1975:635
¤ Köplagen m.f. (se fliken köprätt)

Hur bildas ett avtal?

Avtal uppstår genom anbud och accept!
Avtal kan ingås skriftligen eller muntligen.
Avtal kan i princip innehålla vad som heldst.
Avtal uppkomna genom hot och tvång anses verklösa.
Avtal med oskäliga villkor kan upphävas.

 
För att ett avtal ska bildas krävs att en part ger ett anbud som av motparten accepteras. Ett anbud som på något sätt ändras av motparten anses inte accepterade utan ska anses som ett nytt anbud som då av första parten måste accepteras för att ett avtal ska anses ha ingåtts.

Att föredra är skriftliga avtal då muntliga är svåra att bevisa i efterhand.  Om en oenighet eller så kallad tvist skulle uppstå är det viktigt att villkoren finns nedskrivna på papper, fysiskt eller digitalt samt att någon form av accept framgår finnas. Ett papper med villkor saknar alltså verkan om övrig bevisning att motparten skulle ha accepterat saknas.  

 

Fullmakt

Behörighet - Fullmakt ger fullmäktigen behörighet att utföra uppdraget. Fullmaktsgivaren och 3:e man blir inte bundna om behörigheten blivit överskriden.

Befogenhet - Fullmaktsgivarens ofta muntliga instruktioner, såsom färg, modell, aceptpris osv). Om 3:e man agerat/handlat i god tro blir fullmaktsgivaren bunden.

Muntlig fullmakt - Behörighet och befogenhet smälter samman. En muntlig fullmakt saknar bevis och säkerhet, därför kan 3:e man inte lita på den och bör inte ingå avtal av något slag.